نگاهی دقیق تر به استراتژی هوش تجاری (راهبرد هوش تجاری)

نگاهی دقیق تر به استراتژی هوش تجاری (راهبرد هوش تجاری)

نگاهی دقیق تر به استراتژی هوش تجاری (راهبرد هوش تجاری)

نگاهی دقیق تر به استراتژی هوش تجاری (راهبرد هوش تجاری) :قبل از برنامه ریزی برای راه حل هوش تجاری، لازم است نگاهی سریع و دقیق به واقعیت های خاصی بیندازید که در طول اجرا پروژه ی هوش تجاری بسیار مهم خواهند بود.

سرفصل مطالب

نگاهی دقیق تر به استراتژی هوش تجاری (راهبرد هوش تجاری)

در این نوشتار قصد داریم به استراتژی های هوش تجاری (راهبرد هوش تجاری) بپردازیم. پس با تیم راهبرد برای نگاهی دقیق تر به استراتژی هوش تجاری (راهبرد هوش تجاری) همراه باشید.

عناصر اصلی یک استراتژی هوش تجاری (اجزای راهبرد هوش تجاری)

عناصر اصلی یک استراتژی هوش تجاری (اجزای راهبرد هوش تجاری) : عناصر کلیدی یک استراتژی موفق BI بر کسب و کار، داده ها و افراد متمرکز است. عناصر استراتژی هوش تجاری شامل موارد زیر می باشد:

نگاهی دقیق تر به استراتژی هوش تجاری (راهبرد هوش تجاری)
چشم انداز در هوش تجاری

چشم انداز استراتژی BI انتظارات را تعریف می کند. چشم انداز چیزی است که همه موافق هستند که استراتژی شامل آن خواهد شد. به عنوان مثال، برخی از استراتژی های BI فقط اهداف گزارش و تجزیه و تحلیل دارند.

افراد در هوش تجاری

یک استراتژی BI باید دارای حمایت اجرایی باشد، فردی در رهبری که به عنوان محرک و پشتیبان عمل می کند. به آنها در مورد ROI و اینکه چگونه استراتژی BI شرکت شما را در صنعت خود رقابتی می کند آموزش دهید. نقش سایر کارکنان درگیر را مشخص کنید – برای مثال، تصمیم بگیرید که هر بخش به کدام داده یا تجزیه و تحلیل نیاز دارد.

فرآیند در هوش تجاری

وضعیت فعلی استراتژی را مستند کنید، مانند دسترسی فعلی در مقابل نیازها یا سیلوهای داده فعلی در مقابل نیازها. حالت هدف را پیشنهاد کنید و سپس مشخص کنید که چه شکاف هایی بین آنها وجود دارد. الزامات فرآیند را بر اساس هر دو حالت فعلی و نهایی تعریف کنید. از این اطلاعات برای تهیه یک نقشه راه استراتژیک استفاده کنید.

معماری در هوش تجاری

معماری سازمانی را تعریف کنید که شامل مشخصات فنی، الزامات داده، ابرداده، الزامات امنیتی، نرم افزار و یکپارچه سازی داده ها و نتایج مورد انتظار است.

ابزارها در هوش تجاری

ابزارها به نرم افزار و هرگونه تجهیزات ضروری اشاره دارند. برای انتخاب ابزارها ممکن است باید منتظر بمانید تا مشخص شود BI در شرکت شما به چه معناست و آیا این ابزار شامل فناوری می شود یا خیر. نمونه هایی از ابزارها و نرم افزارهای BI را بیابید تا ببینید چگونه بخشی از استراتژی BI هستند.

19 گام برای ایجاد یک استراتژی هوش تجاری (راهبرد هوش تجاری)

19 گام برای ایجاد یک استراتژی هوش تجاری (راهبرد هوش تجاری): این 19 مرحله را دنبال کنید تا یک استراتژی هوش تجاری موفق ایجاد کنید تا نیازهای تجاری خود را برآورده کنید. با تجزیه و تحلیل کامل از وضعیت فعلی خود شروع کنید و مراحل را طی کنید تا یک حالت هدف ایجاد کنید.

1- اکوسیستم هوش تجاری فعلی خود را ارزیابی کنید

نیازهای داده شرکت خود را در هر سطح بررسی کنید. برخی از شرکت ها تحلیلگرانی خواهند داشت که به ابزارهای قدرتمند برای مدل سازی، آمار و تجسم داده ها نیاز دارند. اگر کارکنان فروش دارید، ممکن است به داده های لحظه ای مشتری نیاز داشته باشند. استفاده از مدل بلوغ هوش تجاری را برای تعیین نقطه شروع برای راهبرد هوش تجاری خود در نظر بگیرید.

مدل بلوغ هوش تجاری

مدل بلوغ هوش تجاری نشان می دهد که هوش تجاری در شرکت شما در مقیاس پنج سطحی چقدر تکامل یافته است. سطوح از بی نظم به بهینه می شوند. از این مدل برای نشان دادن اینکه شرکت شما از کجا شروع می شود استفاده کنید.

پایین‌ترین سطح مدل بلوغ دارای داده‌های پراکنده در سازمان است و هیچ‌کس حاکمیت داده را انجام نمی‌دهد. دسترسی به داده ها نیاز به درخواست های یکباره دارد. بالاترین سطح بلوغ داده های سازمان یافته و قابل دسترسی متصل به نرم افزار هوش تجاری را دارد. یک افسر ارشد داده (CDO) مدیریت داده را مدیریت می کند و کارکنان به راحتی می توانند داده ها را برای تصمیم گیری پیدا کنند.

2- یک حامی پروژه انتخاب کنید

یک حامی اجرایی که از اهداف استراتژی BI پشتیبانی می کند برای اطمینان از انطباق در کل شرکت بسیار مهم است. وظیفه حامی اجرایی جلب حمایت، کمک به برقراری ارتباط با اهداف و غلبه بر هرگونه مقاومت رهبری ارشد است. اگر دامنه پروژه تغییر کند، کارکنان پشتیبانی دارند تا همه را به همان هدف بازگرداند.

3- ذینفعان کلیدی را شناسایی کنید

همه افراد تحت تاثیر استراتژی BI که در حال توسعه آن هستید را تعیین کنید. اینها افرادی هستند که می توانند بر این طرح تأثیر بگذارند یا علاقه ای به آن داشته باشند، به ویژه مشتریان.

4- یک مدیر ارشد داده استخدام کنید

وظیفه اصلی CDO نظارت بر مدیریت داده، کیفیت داده و استراتژی هوش تجاری است. هنگامی که به مقیاس بزرگی رسیدید، اگر می خواهید یک شرکت مبتنی بر داده داشته باشید، ممکن است به CDO نیاز داشته باشید.

5- تیم مدیریت هوش تجاری و BI خود را بسازید

حاکمیت هوش تجاری مربوط به زیرساخت است، نه لزوماً داده. تیم باید عملکردهای مختلف تجاری را نشان دهد، بنابراین نیازهای مختلف را از دست ندهید.

6- چشم انداز و محدوده BI را تعریف کنید

شما می دانید که شرکت شما با استراتژی BI فعلی خود کجاست. حالا بفهمید کجا باید برود. شما باید چشم انداز و دامنه را با چشم انداز سازمان خود هماهنگ کنید. برای تعریف محدوده قابل دستیابی، اطمینان حاصل کنید که KPIهایی را که پروژه به آنها آدرس می دهد، مشخص کنید. همه پروژه ها را در لنز ابتکار عمل بزرگتر در نظر بگیرید. به عبارت دیگر، هر پروژه چگونه به هدف بزرگتر منتهی می شود؟

7- اهداف BI خود را تعیین کنید

خواه اهداف BI شما شامل کاهش هزینه ها، ایجاد فرصت های جدید یا کاهش ناکارآمدی ها باشد، دلایل بهبود را مستند کنید.

8- یک نقشه داده بسازید

نقشه های داده، چشم انداز داده پشتیبان و معنای آن را در استراتژی BI نشان می دهد. هنگامی که داده ها را از چندین منبع ادغام می کنید، نقشه ای بسازید که تغییرات طرح و مدل داده های حاصل را نشان می دهد. حتما نوع داده را درج کنید. (در همین زمینه: پایگاه های داده هدف هوش تجاری (BI) و انبار داده در هوش تجاری)

نگاهی دقیق تر به استراتژی هوش تجاری (راهبرد هوش تجاری)

9- پلتفرم و ابزار هوش تجاری خود را انتخاب کنید

پلتفرم های هوش تجاری به کاربران امکان تجزیه و تحلیل، گزارش گیری و توانایی یکپارچه سازی سیستم های نرم افزاری و مجموعه داده ها را می دهند. هنگام انتخاب یک سیستم جدید، سازگاری فنی را در رابطه با برنامه های فعلی خود در نظر بگیرید. قابلیت های مورد نیاز خود مانند گزارش گیری و داشبوردهای سفارشی را تعیین کنید.

10- زیرساخت داده خود را آماده کنید

زیرساخت داده از سه بخش اصلی تشکیل شده است: معماری هوش تجاری، داده های آماده شده و طرح یکپارچه سازی داده ها. هوش تجاری مدرن کاربر را قادر می سازد تا داده ها را از بسیاری از منابع و نه فقط از انبارهای داده جمع آوری کند. معماری را بر اساس منابع داده کسب و کار توسعه دهید. درباره نحوه جمع آوری این داده ها تصمیم بگیرید. این دانش به شما کمک می کند تا سیستم ها و مجموعه داده های مختلف را آماده و یکپارچه کنید.

11- یک فرآیند مدیریت هوش تجاری را ایجاد کنید

فرآیند حکمرانی نحوه مدیریت سیستم های اطلاعاتی یک کسب و کار است. حکمرانی شامل رهبری، عملیات و سیاست است. حکمرانی خوب تضمین می کند که ابتکارات هوش تجاری پایدار هستند. شرکت‌های بزرگ باید از مراکز شایستگی هوش تجاری (BICC) استفاده کنند، که تیم‌هایی هستند که به صورت متقابل برای حذف سیلوها از واحدهای تجاری مختلف کار می‌کنند. BICC ها مسئول مستندسازی، برنامه ریزی و انسجام پروژه های BI هستند.

12- تعیین شاخص های کلیدی عملکرد (KPI)

KPIها برای اطلاع شما از همسویی استراتژی یا راهبرد هوش تجاری با اهداف شرکت حیاتی هستند.

13- یک نقشه راه هوش تجاری تهیه کنید

به ذینفعان کمک کنید تا بفهمند چه اتفاقی باید بیفتد تا به یک استراتژی موفق BI با یک تصویر ساده قابل درک برسند.

نقشه راه BI چیست؟

نقشه راه BI یا نقشه راه هوش تجاری تصویری است که وضعیت فعلی هوش تجاری شما و مراحل رسیدن به آن را نشان می دهد. مسائل اصلی کسب و کار، راه حل ها، و زمان رسیدن به وضعیت آینده پیشنهادی را در نظر بگیرید. نقاط عطف در طول مسیر را در نظر بگیرید.

نگاهی دقیق تر به استراتژی هوش تجاری (راهبرد هوش تجاری)

14- نحوه اشتراک و توزیع داده را تعریف کنید

صرف نظر از نحوه مستندسازی و به اشتراک گذاری داده های خود، برنامه را تعریف کنید. کارکنان باید استانداردها را بدانند و از کجا دستورالعمل ها را بیابند و برای تصمیم گیری به چه چیزی نیاز دارند.

15- استراتژی هوش تجاری خود را مستند کنید

استراتژی هوش تجاری یا راهبرد هوش تجاری خود را برای ذینفعان مستند کنید و اطمینان حاصل کنید که “scope-creep” وجود ندارد. پایبند بودن به محدوده باعث می شود پروژه در حال انجام کار باقی بماند. کارکنان می توانند به مستندات استراتژی BI مراجعه کنند تا اهداف پروژه را در ذهن داشته باشند.

16- انجام تست پذیرش کاربر (UAT)

UAT آخرین مرحله در توسعه نرم افزار است، اما کاربران واقعی برای اولین بار یک سیستم را آزمایش می کنند و کارکرد آن را تأیید می کنند. برای هر سیستمی که حول داده‌ها می‌چرخد، می‌خواهید آزمایش کنید که داده‌های منابع مطابقت دارند، تغییرات داده‌ها مناسب هستند و گزارش‌ها همان چیزی است که نیاز دارید.

17- آموزش کاربر نهایی

کاربران نهایی استراتژی هوش تجاری تصمیم گیرندگان و هر کسی هستند که برای هدایت اقدامات خود نیاز به استفاده از داده های هوش تجاری دارند. آموزش کاربران نهایی در برنامه، فرآیند و مکان های مستندسازی.

18- ROI استراتژی BI خود را دنبال کنید

برای ارائه ROI بالا، مطمئن شوید که استراتژی هوش تجاری را با استراتژی سازمانی خود هماهنگ می کنید. ارزش کاهش زمان جمع آوری داده ها، تصمیم گیری و تجزیه و تحلیل را محاسبه کنید. همچنین باید شاهد کاهش هزینه ها و بهبود درآمد باشید.

19- بررسی سالانه استراتژی هوش تجاری

مدل بلوغ هوش تجاری خود را سالانه مرور کنید تا مطمئن شوید که در مرحله مورد انتظار هستید. به معیارهای کمی مانند تعداد درخواست‌های داده‌ای که با سیستم و فرآیند جدید انجام شده‌اند نگاه کنید. با کاربران در مورد جنبه های کیفی بحث کنید، مانند اینکه آیا سیستم گردش کار آنها را بهبود بخشیده است یا خیر.

چگونه یک استراتژی هوش تجاری را مستند کنیم

ساده ترین راه برای مستندسازی استراتژی هوش تجاری، ایجاد یک برنامه کامل با اهداف سطح بالا و مشخصات فنی است. حامیان اجرایی باید آن را امضا کنند. سند استراتژی هوش تجاری باید نحوه ادغام آن با استراتژی شرکت را نشان دهد.

موضوعات اضافی که یک سند استراتژی جامع هوش تجاری باید پوشش دهد عبارتند از:

  • خلاصه اجرایی: مقدمه ای که نیاز و برنامه سطح بالا برای استراتژی هوش تجاری شرکت را شرح می دهد.
  • همسویی با استراتژی شرکت: به عنوان بخشی از تجزیه و تحلیل هوش تجاری، استراتژی همسویی نشان می دهد که چگونه استراتژی BI با اهداف خود مطابقت دارد.
  • محدوده و الزامات پروژه: جزئیات اهداف و محدودیت های پروژه سطح بالا، توضیح هرگونه الزامات طراحی اضافی.
  • تیم مدیریت هوش تجاری: به عنوان بخشی از آموزش و استانداردها، یک تیم مرکز شایستگی هوش تجاری (BICC) متشکل از افرادی که در تلاش های هوش تجاری شما دخیل هستند ایجاد کنید.
  • ارزیابی: کارکنان و مدیریت باید هنگام ارزیابی پروژه از وضعیت نهایی مورد نیاز به عنوان نقطه مرجع استفاده کنند.
  • نقشه راه هوش تجاری: با ارائه نقشه راه برای اهداف سطح بالا، انتظارات ذینفعان را مدیریت کنید.
  • فناوری: معماری هوش تجاری و معماری برنامه های کاربردی را ترسیم کنید و نمودارها را در آن بگنجانید.
  • مدیریت داده: نحوه مدیریت داده ها، از جمله اطلاعات مربوط به فرهنگ لغت، معیارها و مدیریت داده را به اشتراک بگذارید.
  • مدیریت تغییر: نحوه اجرای تغییرات عملیاتی و گزارش دهی را مستند کنید.

چرا از بهترین روش های استراتژی هوش تجاری یا BI استفاده کنیم؟

هنگام توسعه یک استراتژی موفق هوش تجاری برای اطمینان از یک رویکرد جامع، از بهترین شیوه ها استفاده کنید. با سطوح بالا و کارکنان خود شروع کنید. جزئیات مفید مانند اصطلاحات استاندارد را در استراتژی بگنجانید. تجزیه و تحلیل کنید که چه چیزی موثر بوده و چه چیزی کار نکرده است.

بهترین شیوه های استراتژی هوش تجاری

یک استراتژی قوی هوش تجاری فراتر از یک ابتکار فناوری است. اگر می خواهید در صنعت خود موفق شوید، با چشمان باز به سمت توسعه استراتژی بروید. در اینجا لیستی از بهترین شیوه های استراتژی هوش تجاری اضافی آمده است:

  • با تجزیه و تحلیل SWOT شروع کنید:

SWOT نشان دهنده نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها است. نقاط قوت و ضعف عوامل درونی هستند و فرصت ها و تهدیدها به ملاحظات بیرونی اشاره دارد. از این دسته ها برای سازماندهی ارزیابی استراتژی هوش تجاری فعلی خود استفاده کنید.

  • کارکنان را در برنامه ریزی بگنجانید:

تیمی که با فرآیند فعلی هوش تجاری کار می کند، یک حلقه حیاتی در زنجیره است. دریافت بینش و بازخورد آنها باید به تصمیم گیری استراتژی کمک کند.

  • چارچوب TOGAF توگف یا Zachman زاکمن را در نظر بگیرید:

چارچوب معماری گروه باز (TOGAF) یا چارچوب زاکمن Zachman روش هایی هستند که به توسعه معماری سازمانی ساختار می دهند. یکی از قطعات هر کدام را برای کمک به سازماندهی فناوری ها، فرآیندها و دارایی های اطلاعاتی انتخاب کنید.

  • موانع پیشروی:

سه روش اول باید موانع موجود در شرکت را آشکار کند. محدودیت ها در همه اشکال وجود دارد. برای غلبه بر موانع به دنبال راه‌حل‌های فنی یا مرتبط با فرآیند باشید.

  • زمان تجزیه و تحلیل را کوتاه کنید:

به جای ارائه تحلیل های طولانی و منظم، داشبوردها را توسعه دهید. داشبوردها می توانند زمان بین دسترسی به داده ها و تصمیمات تجاری را کوتاه کنند. این استراتژی همچنین به کاربران کنترل بیشتری می دهد.

  • از حلقه‌های بازخورد در حین اجرا استفاده کنید:

کار خوب با کارکنان به این معنی است که شما مسائل را تعریف می‌کنید، مشکلات را برطرف می‌کنید و قبل از بستن مشکل از کارکنان بازخورد می‌خواهید. در طول اجرای مرحله‌ای، حلقه‌های بازخورد، بهبودهای احتمالی را به عمل تبدیل می‌کنند. حلقه های بازخورد چرخه حیات BI هستند که آن را در حال بهبود نگه می دارند.

  • شامل یک فرهنگ لغت داده:

مستندات استراتژی هوش تجاری موفقیت آمیز استفاده مداوم از اصطلاحات را تضمین می کند. یک فرهنگ لغت داده ایجاد کنید که فیلدهای انتهایی، نام‌ها و ویژگی‌های قسمت جلویی و فراداده‌های مربوط به هر عنصر را تعریف می‌کند.

پلتفرم و ابزارهای هوش تجاری کلید یک استراتژی موفق هوش تجاری هستند

یک استراتژی موفق هوش تجاری با ابزارها و پلتفرم قوی ایجاد کنید. نرم افزار مناسب قدرت و انعطاف پذیری را برای توسعه استراتژی BI برای شرکت شما ارائه می دهد. هنگامی که به دنبال راه حل هوش تجاری هستید، بررسی کنید که با سیستم های موجود شما یکپارچه می شود، می تواند داشبوردهای هوش تجاری و گزارش های سفارشی هوش تجاری و یا گزارش دهی در هوش تجاری Reportingایجاد کند و پشتیبانی لازم را دارد.

تصویر بزرگ از استراتژی هوش تجاری (راهبرد هوش تجاری)

در ابتدا شما باید بررسی دقیق تری از قابلیت های هوش تجاری که قبلاً اجرا شده اند، داشته باشید. در این مرحله هدف، جمع آوری اطلاعات در مورد قابلیت های فعلی هوش تجاری سازمان شما، ارزیابی نیازهای فعلی آن و ترسیم راهی برای رسیدن به مراحل بعدی است. بعد از ایجاد نقشه ی راه، طرح پروژه و مستندات مورد نیاز، می توانید اقدام به ساخت پروژه خود کنید. بنابراین، شما قبل از انجام هر کاری باید یک تصویر کلی از پروژه ی هوش تجاری داشته باشید.

قابلیت های فعلی هوش تجاری شما چیست؟

برنامه ریزی استراتژیک سنتی، با یک مرحله ی تحلیل و برنامه ریزی شروع می شود که معمولاً این مرحله طولانی است. در این مرحله شما رهبری و وضعیت فعلی شرکت را بررسی و پایان پروژه را با توجه به چشم انداز ترسیم می کنید.

برای دانستن آن چه که مورد نیاز است، باید به هر چیزی که در حال حاضر وجود دارد توجه کنید. نحوه ی ارزیابی شما از وضعیت موجود تا حد زیادی به شکل سازمان و محدوده ی برنامه ریزی شده شما بستگی دارد. در این خصوص باید به موارد زیر توجه کنید:

  • اگر تمرکز شما تنها روی یک کارکرد از واحد تجاری مانند مدیریت ارتباط با مشتری(CRM) باشد، می توانید نحوه ی تأثیر آن را بر روی کل سازمان مورد بررسی قرار دهید. مثلا، بخش فروش چگونه داده های مربوط به مشتریان را دسته بندی می کند؟ چگونه از اطلاعات مشتریان استفاده می کند ؟ از کدام داده ها استفاده می کند؟

در واقع، شما باید پیامدهای یک راه حل متمرکز هوش تجاری را در هر جایی از شرکت که مورد استفاده قرار می گیرد، به درستی درک کنید.

  • اگر هدف پروژه ی هوش تجاری شما بازنگری همه جانبه ی فرآیندهای یک واحد تجاری باشد، شما باید از آن بخش شروع کنید و سپس به سمت بخش های دیگر سازمان که با آن بخش در ارتباط هستند حرکت کنید.

ارزیابی زیرساخت های کسب و کار

قبل از این که بخواهید به ارزیابی فناوری موجود در کل شرکت که از قابلیت های هوش تجاری شما پشتیبانی می کند، بپردازید؛ باید فرآیندهای موجود در شرکت را که بر عملکرد خاصی از کسب و کار شما تأثیر می گذارند، بشناسید.

در حال حاضر، شما در مرحله ی جمع آوری داده های مورد نیاز نیستید. شما در ابتدای یک کار اکتشافی قرار دارید تا بتوانید دید خوبی نسبت به راه حل هوش تجاری و کارایی و اثربخشی آن به دست بیاورید.

برای این کار می توانید با استفاده از تصویر بزرگ راه حل هوش تجاری که در اختیار شما است، به سوالات زیادی که در ذهن دارید پاسخ دهید. شما با توجه به ایده ها و پیشنهادات تک تک همکاران و مدیران بخش های مختلف، می توانید بسیاری از فرآیندهای کاری را به خوبی پیش ببرید.

در ادامه  به دو مورد کلی از آنچه باید جستجو کنید، می پردازیم:

  • توابع تجاری

توابع تجاری دسته ی وسیعی از فعالیت های عملیاتی شرکت هستند. شما می توانید با تهیه ی نقشه ای از آن ها، یک نمودار سازمانی به دست بیاورید که به درستی بخش ها و تیم های شرکت را به صورت سلسله مراتب فعالیت به شما نشان دهد. به عنوان مثال، ممکن است شرکت شما، کسب و کار خود را بر اساس بازارهایی که به آن ها خدمات ارائه می دهد تقسیم کند؛ که در هریک از این بخش ها یک تیم فروش، کارمند پشتیبانی فروش، تیم بازاریابی و حسابداری و مالی حضور داشته باشند.

اکثر افرادی که قبلاً در یک سازمان کار کرده اند، از چگونگی کنار هم قرار دادن بخش های مختلف و فعالیت های آن ها، درک و آگاهی کامل دارند. (در همین زمینه:نقش عوامل انسانی در اجرای هوش تجاری (BI) چیست؟)

  • فرآیندهای عملیاتی

این فرآیندها، یک نقشه ی مشخص و گام به گام از فعالیت های اصلی که هر روز توسط تیم ها انجام می شوند، ارائه می دهند. به عنوان مثال، در تیم حقوق و دستمزد که زیر مجموعه ی تیم حسابداری است، فهرستی از مراحل اساسی، نقش ها و تعاملات برای عملکردهای روزانه مانند حذف و اضافه کردن یک کارمند از لیست حقوق و دستمزد یا تغییر اطلاعات مربوط به عدم نگه داری کارمندان، تهیه و ارائه می شود.

شما نباید به دنبال ترسیم تک تک مراحل کار افراد تیم باشید. یادتان باشد نباید در پرداختن به جزئیات زیاده روی کنید. شما باید برای رسیدن به جایگاهی تلاش کنید که بتواند تشخیص دهد، افراد از چه داده هایی برای انجام وظایف خود  استفاده می کنند. این که افراد تیم شما چگونه از داده ها برای اتخاذ تصمیمات حیاتی استفاده می کنند؟ و اطلاعات را از کجا به دست می آورند؟

بینش های هوش تجاری

همانطور که در نوشتارهای قبلی گفتیم، در مقالات هوش تجاری باید بینش های به موقع، دقیق، ارزشمند و قابل اجرا تولید کند. هرگز در طول فرآیند ارزیابی این اصل را فراموش نکنید. توجه به این موضوع شما را در حین جمع آوری اطلاعات در مورد کیفیت فرآیندهای کسب و کار، راهنمایی خواهد کرد.

اگر با کمبود فرآیندها یا ابزار در حین پروژه مواجه شدید، این مشکل می تواند به دلیل عدم وجود حداقل یکی از چهار ویژگی کلیدی هوش تجاری باشد.

شما در طول پروژه در حال یادگیری هستید. علاوه بر این، شما در طول مسیر می توانید تصویر درستی از کارهایی که دیگران انجام می دهند به دست آورید.

چیزهای خوب را نگه دارید

در بیشتر موقعیت ها، شرکت ها دارای برخی از عناصر هستند که نباید از آن ها چشم پوشی کرد. شما با ارزیابی آن ها می توانید به مفید بودن آن عناصر در اجرای پروژه ی هوش تجاری پی ببرید؛ درغیر این صورت، بهتر است آن ها را رها کنید.

در اینجا هدف، بهره مندی از یک راه حل موثر هوش تجاری است. اما، گاهی ممکن است شما بودجه و زمان محدودی داشته باشید. بنابراین، با استفاده از نرم افزارها یا فرآیندهایی که عملکرد هوش تجاری شما را  در گذشته ارتقا داده اند، می توانید برای تغییر پروژه ی خود در جهت هدف تعیین شده استفاده کنید.

بهسازی پروژه های هوش تجاری

همانطور که در حال ارزیابی یک عنصر خاص از هوش تجاری هستید، به تبادل اطلاعات و مکالماتی که با مدیران و کارکنان هر بخش داشته اید، توجه کنید. گاهی دیدگاه این افراد در مورد وضعیت و کارایی یک بخش از هوش تجاری، می تواند نقطه شروع فعالیت شما باشد.

اما نباید از این اصل غافل شوید که شما حرف آخر را می زنید. پس سعی کنید اهداف پروژه را در ذهن خود حفظ کنید و نظرات دیگران را در سایه ی اهداف کلی پروژه و وضعیت آینده ی آن،  ارزیابی و اعمال کنید.

در بسیاری از موارد، کارکنان آن چنان بر روی کارهای روزانه ی خود متمرکز هستند که جنگل را به خاطر درختان از دست می دهند.

در مورد ارزیابی زیرساخت هوش تجاری، آن ها نمی توانند تأثیر سیستم جدید را روی بهبود فرآیند فعلی خود، تشخیص دهند. احتمالاً آن ها نمی توانند ناکافی بودن فرآیند فعلی خود را برای سیستم متصور شوند.

چیزهای به درد نخور را دور بریزید

سازمان شما برای شروع یک پروژه ی هوش تجاری به فناوری های زیادی نیاز دارد. سازمان می تواند از فناوری های گذشته استفاده کند. اما، ممکن است بسیاری از آن ها تاثیر سابق را نداشته باشند و یا این که کاملاً بی اثر باشند. سعی کنید فناوری هایی را که هیچ سودی برای پروژه ی جدید شما ندارند، کنار بگذارید.

از ایده های خوب استفاده کنید

بسیاری از افرادی که در طول فرآیند هوش تجاری با آن ها روبرو می شوید، ایده های خوبی برای اصلاح فرآیندهای مورد نیاز و مرتبط با هوش تجاری دارند. در عین حال، می توانید نظرات و ایده هایی در مورد ابزارها و راه های بهبود کیفیت پروژه، ایجاد کنید. این ایده ها ممکن است شامل مواردی چون تغییر فرآیندها، ابزارها، استانداردها،سیاست شرکت و یا تعامل بخش ها باشند.

هدف ما این است که بین راه امروز و راهی که به دنبال تحقق آن هستیم، بهترین مسیر را انتخاب کنیم. گاهی ممکن است بهترین مسیر، کوتاه ترین مسیر باشد؛ اما همیشه این گونه نیست. گاهی برای پیدا کردن پل عبور، پیاده روی طولانی لازم است.                    

آیا خیال پردازی لازم است؟

یک تمرین عالی پس از تکمیل فرآیند ارزیابی، معلق نگه داشتن واقعیت است. برای مدتی محدودیت های زمان و بودجه را کنار بگذارید و تیم خیالی کاملی برای خود بسازید.

این تمرین بسیار مهم است، زیرا می تواند پایه ای برای اهدف شما به ارمغان بیاورد. داشتن یک ساحل دور و یک چشم انداز بسیار زیبا برای هدف شما، راه خوبی برای القای حس پیروزی به اعضای تیم، سهامداران و بقیه ی افراد است.

تا زمانی که مطمئن نشده اید که درس های مهمی از این مرحله گرفته اید، از آن خارج نشوید. به این فکر کنید که  چرا پروژه ی ایده آل را دوست دارید؟ فواید مستقیم آن چیست؟ اجرای آن چه موفقیت هایی برای شما به همراه خواهد داشت؟

بازگشت به واقعیت: بررسی موانع دستیابی به وضعیت مطلوب در آینده

بعد از یک نگاه اجمالی به وضعیت رویایی هوش تجاری ، اکنون زمان بازگشت به واقعیت فرا رسیده است. با چشم انداز و رویاهایی که در سر دارید، به آرامی از رویا خارج شوید و به آن چه بین شما و جهان واقعی هوش تجاری وجود دارد، فکر کنید.

بهتر است، پول و زمان را برای لحظه ای کنار بگذارید و به سایر عواملی که در اجرای فناوری نقش دارند، توجه کنید. باید موانعی که شما را از رسیدن به اهداف تان باز می دارند، شناسایی کنید و برای برطرف کردن آن ها تلاش کنید.

 تصمیم گیری در مورد جایگزین ها

شما باید فرآیندهایی را که به دلایلی مناسب پروژه های شما نیستند، کنار بگذارید؛ و آن هایی که مناسب هستند را پس از بررسی، برای استفاده های بعدی نگه دارید. می توان آن ها را جایگزین موارد حذف شده کرد.

بعد از بررسی هدف و ساختار شرکت، شما باید بتوانید جزء به جزء استراتژی شرکت را تدوین کنید؛ و برای هرکدام از اجزا، فهرست کوتاهی از ترکیب هایی بسازید که به درستی کار می کنند.

قبل از تدوین استراتژی سوالات زیر را از خود بپرسید:

  • آیا شرکت توانایی فنی برای ایجاد، یکپارچه سازی و پشتیبانی از رویکرد مورد نظر را دارد؟
  • آیا پایگاه کاربر مهارت های مناسبی برای استفاده کامل از ابزارهایی که به آنها ارائه می شود، دارد؟
  • آیا بودجه کافی برای انجام این سطح از سرمایه گذاری وجود دارد؟
  • آیا این عنصر یا راه حل با استانداردها و سیاست های موجود شرکت مطابقت دارد؟

اگر پاسخ هر یک از این سوالات “خیر” است، می توان نتیجه گرفت گزینه ای که  شناسایی کرده اید، نامناسب است.

انتخاب

تصمیم گیری در خصوص استراتژی هوش تجاری، اولین مرحله ی پروژه ی شماست. در تدوین استراتژی باید همه چیز را در نظر بگیرید. توجه داشته باشید که یک تصمیم می تواند تصمیمات دیگر را نیز تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، گاهی شروع کمی سخت و ترسناک به نظر می رسد.کافی است برای غلبه بر ترس شروع، دوران مدرسه را به یاد بیاورید؛ زمانی که مجبور بودید چند معادله را به طور همزمان حل کنید.

در دنیای هوش تجاری نیز باید به این نکته توجه داشت که یک یا دو عنصر مهم از استراتژی شرکت شما چگونه خواهند بود و چه تاثیری بر سایر بخش ها خواهند داشت. شما باید قادر باشید چند بخش از استراتژی را به طور هم زمان پیش ببرید.

استراتژی شرکت چگونه است؟

اکنون که شواهد کافی را برای تصمیم گیری دارید، می توانید بهترین گزینه های موجود را دوباره مورد بررسی قرار دهید و پس از اطمینان از اثربخشی آن ها، کار را پیش ببرید.

چندین تکنیک خوب برای انتخاب گزینه های باقی مانده وجود دارد. شما می توانید تاثیر احتمالی هرکدام از انتخاب ها را روی فرآیندهای تجاری اصلی شرکت، تصور کنید. باید همه ی فرضیه ها را در نظر بگیرد و هیچ کدام را کنار نگذارید. با بررسی و تجزیه و تحلیل این فرضیه ها، می توانید موانع و مشکلاتی که با انتخاب مسیر می توانند به وجود بیایند را پیش بینی کنید. بدین ترتیب، راحت تر می توانید یکی از مسیر های به ظاهر یکسان را انتخاب کنید و استراتژی های سازمان را متناسب با آن تدوین نمایید.

چه زمانی استراتژی هوش تجاری را بازبینی کنیم؟

گاهی برخی از شرایط محیطی سازمان را مجبور به تغییر و تکامل می کنند. به عنوان مثال، زمانی که یک رویداد اقتصادی جدی بازار را به لرزه در می آورد، ممکن است شرکت مجبور شود هوش تجاری را مورد بازبینی قرار دهد.

رویدادهای کوچیک نیز در برخی مواقع مدیران پروژه ی هوش تجاری را وادار به بررسی دوباره مسیر حرکت فعلی شان می کنند. به عنوان مثال، اگر یکی از حامیان پروژه شرکت را ترک کند، پروژه ی هوش تجاری تحت تاثیر قرار می گیرد.

هرگز تصور نکنید که استراتژی شرکت شما ثابت خواهد ماند، گاهی برای ورود به فاز بعدی پروژه ناچار به تغییر برخی از بخش های استراتژی تدوین شده خواهید بود.

جمع بندی نگاهی دقیق تر به استراتژی هوش تجاری (راهبرد هوش تجاری)

جمع بندی نگاهی دقیق تر به استراتژی هوش تجاری (راهبرد هوش تجاری) : شما برای اجرای موفق هوش تجاری و فرآیندهای هوش تجاری در سازمان نیاز به برنامه ریزی دقیق و تدوین استراتژی مناسب دارید. شما باید استراتژی سازمان را متناسب با شرایط درون سازمان، منابع مالی و انسانی، عوامل محیطی و … تدوین کنید. توجه داشته باشید استراژی تدوین شده ثابت نخواهد بود و مطابق با تغییرات به وجود آمده در عوامل تاثیر گذار بر سازمان و فعالیت آن، تغییر خواهد کرد.

5/5 - (1 امتیاز)

هیچ نظری وجود ندارد