نمودار گانت Gantt Chart


نمودار گانت Gantt Chart

مقدمه ای بر نمودار گانت Gantt Chart :

نمودار گانت Gantt Chart : زمانی که از کنترل پروژه و مدیریت پروژه صحبت می‌کنیم، می­دانیم که زمان­بندی یکی از اصول و مفاهیم بسیار مهم است. به این منظور که بتوانیم زمان و منابع مورد نیاز را تشخیص داده و به درستی منابع را تخصیص دهیم و مدیریت کنیم. بنابراین داشتن یک تصویر کلی از مسیر پروژه و داشتن دانش اینکه چه زمانی هر فعالیتی در حال انجام است و چه افرادی در آن مشغول هستند بسیار مفید خواهد بود. یکی از راه­های نشان دادن خروجی زمان­بندی شده یک پروژه، نمودار گانت یا گانت چارت (Gantt Chart) است. گانت چارت به ساده‌سازی روال برنامه­ ریزی پروژه‌های پیچیده کمک می‌کند. در واقع تصویری از کارهایی است که در طول پروژه، برنامه‌ریزی شده‌اند و بطور معمول برای برنامه‌ریزی، پیگیری و کنترل پروژه مورد استفاده قرار می‌گیرند.

نمودار گانت Gantt Chart

گانت چارت

نمودار گانت تصویری گرافیکی از یک برنامه پروژه است. گانت چارت یکی از محبوب‌ترین و موثرترین روش‌های نمایش فعالیت‌ها در طول زمان است. در سمت چپِ نمودار، لیستی از فعالیت‌ها و در قسمت بالا مقیاس زمانی مناسبی قرار می‌گیرد. هر فعالیت با یک نوار نشان داده می‌شود. موقعیت و طولِ نوار تاریخ شروع، مدت زمان و تاریخ پایان فعالیت را منعکس می‌کند. به طور کلی گانت چارت یک نمودار میله­ ای است که برای نمایش زمان­بندی پروژه استفاده می­شود. در شکل زیر یک نمونه گانت چارت را مشاهده می­کنید.

نمودارهای گانت تقریباً در کلیه صنایع در برنامه­ ریزی و مدیریت پروژه­ های مختلف مورد استفاده قرار می­گیرند. مشاغلی که “روندی” را دنبال می­کنند، می­توانند از نمودارهای گانت برای برنامه­ ریزی پروژه استفاده کنند. نمودارهای گانت تیم­ های پروژه را قادر می­سازد فعالیت­های زیر را انجام دهند:

  1. همکاری تیمی: نمودارهای گانت به تیم های پروژه کمک می­کند تا در پروژه­ های خود همکاری موثر داشته باشند. تیم هدایت شده و مدیران پروژه می­توانند اطمینان حاصل کنند که اعضای تیم آنها دانش یکسانی در مورد پروژه دارند و نیازی نیست که آن­ها را به طور مداوم در مورد پیشرفت پروژه به آنها اطلاع دهند.
  2. مدیریت وظایف: مدیریت کارها، موارد چک لیست و وابستگی کارها با کمک نمودارهای گانت آسان خواهد بود. همه اعضای تیم می­توانند بدانند که چه وظایفی به آن­ها محول شده است و تلاش آن­ها در موفقیت کلی پروژه چگونه کمک خواهد کرد.
  3. مدیریت منابع: با کمک نمودارهای گانت، مدیران پروژه می­توانند به راحتی وظایف خود را به اعضای تیم خود اختصاص دهند و با ابزارهای آنلاین نمودار گانت نقش­های مختلفی را تعیین کنند.
  4. برنامه ­ریزی و پیگیری پروژه: هدف اصلی نمودار گانت کمک به کل تیم ­های پروژه در برنامه­ ریزی و ردیابی پروژه است. نمودارهای گانت برای نمایش وظایف، وابستگی­ها، بازه­ های زمانی و نقاط عطف پروژه به شما کمک می­کنند.

اجزای نمودار گانت چارت

اجزای نمودار گانت چارت همان طور که گفته شد، این نمودار از چندین عنصر مختلف تشکیل شده است؛ با مطالعه این 7 عنصر متوجه می‌شوید که چگونه می‌توانید نمودار گانت را بخوانید:

نمودار گانت Gantt Chart

 

1- تایم لاین: به صورت افقی در بالای نمودار گانت اجرا می‌شود و نشان‌دهنده ماه، هفته، روز و سال است.

2- خط نمایش‌دهنده تاریخ: خطی عمودی که تاریخ فعلی را در نمودار گانت برجسته می‌کند.

3- میله‌ها: نشانگرهای افقی در سمت راست نمودار که اطلاعات مربوط به وظایف شامل میزان پیشرفت، طول مدت، تاریخ شروع و پایان هر وظیفه را نشان می‌دهند.

4- نقاط عطف: لوزی آبی رنگ که انتهای یک نوار وظیفه مشخص نمایش داده می شوند.

5- وابستگی‌ها: خطوط نارنجی روشنی که کارها را بر اساس ترتیب مشخصی که باید اتفاق بیفتند به هم وصل می‌کنند.

6- منابع مقررشده: نشان‌دهنده شخص یا تیمی است که وظیفه انجام یک برنامه مشخص را بر عهده دارد.

7- لیست کارها یا وظایف: برای توصیف کار پروژه به صورت عمودی در سمت چپ نمودار گانت اجرا می‌شود و ممکن است در گروه‌ها و زیرگروه‌ها سازمان‌دهی شود.

با استفاده از نمودار گانت در یک نگاه می‌توانید اطلاعات زیر را مشاهده کنید:

 

در نمودار گانت هر کدام از فعالیت‌ها به نمودارهای میله‌ای افقی تبدیل شده‌ است و شما با نگاهی کوتاه می‌توانید اطلاعات بسیاری از جمله:

1-فعالیت‌های مختلف مربوط به یک پروژه.

2- تاریخی که هر فعالیتی شروع می‌شود و یا پایان می‌یابد.

3- مدت زمانی که هر فعالیت به طول می‌انجامد.

4- زمان‌هایی که فعالیت‌ها با یکدیگر همپوشانی دارند.

4- مدت زمان این همپوشانی.

5- تاریخ شروع و پایان کل پروژه.

6- روابط و وابستگی‌ها.

مثال برای نمودار گانت

مثال برای نمودار گانت : نمودارهای گانت می­تواند تصویری مفید برای گنجاندن در برنامه ­های مدیریت پروژه باشد. به منظور بررسی دقیق­تر به بررسی این مثال می­پردازیم. در این نمودار گانت چارت برنامه ­ریزی یک پروژه تبلیغاتی شامل چند وظیفه انجام شده است. به عنوان مثال، وظیفه 1  با رنگ قرمز رمزگذاری شده است. سونیا جی از 3 تا 14 سپتامبر (دو هفته) مسئول آن است. امیر از 17 تا 21 سپتامبر (یک هفته) مسئول انجام این وظیفه است. جولیا اف از 17 سپتامبر تا 2 اکتبر مسئول فعالیت 1 است. نوار قرمز او نشان می­دهد که تاریخ موعد چهارشنبه است. جادوی نمودار گانت این است که به شما امکان می­دهد ترتیب انجام کارها را تنظیم کنید. و از آنجا که نمودارهای گانت در قالب جدول زمانی قابل درک هستند، ترتیب کار کاملاً واضح است.

نمودار گانت Gantt Chart

جمع ­بندی نمودار گانت Gantt Chart

گانت چارت یکی از ابزارهای مدرن و مهم در زمان‌بندی کارهاست. بدون نمودار گانت ممکن است یک پروژه سروقت تمام نشده و به خوبی مدیریت نشود. اهداف گانت چارت، مدیریت زمان و وظیفه است. گانت چارت به مدیران پروژه اجازه می­دهند که پیشرفت کل پروژه را دنبال کنند. از طریق گانت چارت، مدیر پروژه می­تواند به وظایف فردی و همچنین پیشرفت کل پروژه را پیگیری کند. علاوه بر ردیابی پیشرفت وظایف، گانت چارت نیز می­توانند برای ردیابی استفاده از منابع در پروژه استفاده شوند. این منابع می تواند منابع انسانی و همچنین مواد مورد استفاده باشد.

سایر نمودار ها : نمودار حبابی Bubble Chart و نمودار جعبه ای Box Plot را نیز مطالعه کنید.

نویسنده: تیم پژوهش راهبرد

منابع

e-education.psu.edu

ntaskmanager.com

5/5 - (1 امتیاز)

هیچ نظری وجود ندارد