نمودار حبابی Bubble Chart
مقدمه ای بر نمودار حبابی Bubble Chart
نمودار حبابی Bubble Chart جزو ابزارهای پرطرفدار برای شناسایی و نشان دادن خوشه ها یا دسته های مختلف در یک موضوع قابل بررسی است. نمودارهای حبابی را میتوان تغییر در نمودار پراکندگی در نظر گرفت که در آن نقاط داده با حباب جایگزین میشوند. اگر داده ها دارای سه بُعد داده باشد که هر یک حاوی مجموعه ای از مقادیر است، میتوانید از نمودار حباب به جای نمودار پراکندگی استفاده کنید. اندازه حبابها با مقادیر موجود در بُعد سوم داده تعیین میشود. نمودار حبابی کاربردهای زیادی دارد که برای درک بهتر مفاهیم مالی، اقتصادی، اجتماعی و … میتوان اشاره کرد. از آنجا که انسان اندازه و سایز اجسام را بهتر درک میکند، این نوع نمودار درک بهتری از مدلهای اطلاعاتی را متصور میکند.
نمودار حبابی Bubble Chart
نمودارهای حبابی یا Bubble Chart گونه ای از نمودار است که برای بیان رابطه و وابستگی بین 3 بُعد یا بیشتر ویژگیهای یک کانسپ مورد استفاده قرار میگیرد. نمودار حبابی نوعی نمودار پراکندگی است که در آن نقاط داده با حباب جایگزین میشوند و بعد دیگری از داده ها در اندازه حبابها نشان داده میشود. نمودار حباب یک نمودار چند متغیر است که تلاقی بین یک نمودار پراکندگی و یک نمودار منطقه است. مانند یک نمودار پراکندگی، نمودارهای حبابی از یک سیستم مختصات دکارتی برای ترسیم نقاط در امتداد شبکه استفاده میکنند که محور X و Y متغیرهای جداگانه ای هستند.
درست مانند یک نمودار پراکندگی، در یک نمودار حبابی هر دو محور افقی و عمودی محورهای ارزشی هستند. علاوه بر مقادیر x و مقادیر y که در نمودار پراکندگی رسم شده اند. بعد اول و دوم همان محور X و Y هستند و بعد سوم سایز حباب میباشد. به هر نقطه یک برچسب یا دسته اختصاص داده میشود (در کنار نمودار یک راهنمای رنگ نمایش داده میشود). سپس هر نقطه رسم شده متغیر سوم را با مساحت دایره خود نشان میدهد. از رنگها همچنین میتوان برای تمایز بین دسته ها استفاده کرد و یا برای نمایش داده های متغیر اضافی استفاده کرد. زمان را میتوان با داشتن آن به عنوان یک متغیر در یکی از محورها یا با متحرک سازی متغیرهای داده که با گذشت زمان تغییر میکند، نشان داد.
همانطور که در شکل زیر مشاهده میکنید. متغییر A روی محور Y و متغییرB روی محور X در صفحه مختصات رسم شده است. مساحت دایره متناسب با میزان متغییر C تعیین میشود. در این نمودار 4 کانسپت که با توجه به راهنمای رنگ قرار گرفته در زیر جدول با یکدیگر مقایسه میشوند.
نمودار حباب به طور معمول برای مقایسه و نشان دادن روابط بین حلقه های طبقه بندی شده، با استفاده از موقعیت و نسبتها استفاده میشود. از تصویر کلی نمودارهای حباب میتوان برای تجزیه و تحلیل الگوها / همبستگی ها استفاده کرد. حبابهای زیاد باعث ناخوانا شدن نمودار میشود، بنابراین نمودارهای حباب دارای ظرفیت اندازه داده محدود هستند. برای رفع مشکل محدودیت دیتا میتوان از نمودارهای تعاملی استفاده کرد.( کلیک یا قرار دادن روی حبابها برای نمایش اطلاعات پنهان).
نمودار حبابی بزرگترین شرکتهای نوپای ایالات متحده که به عنوان شرکتهای خصوصی تعریف شده اند را در شکل زیر مشاهده میکنید. شرکتها در دو محور طراحی شدهاند که درآمد فعلی و کل بودجه دریافتی را نشان میدهند تا رتبه بندی به راحتی قابل مشاهده باشد. هیچ روند یا ارتباط قابل مشاهده ای بین هر دو بعد وجود ندارد.
برای اینکه حبابهای دیگر به هم فشرده نشوند از شکست محور برای محور x استفاده شده است. بعد سوم با مناطق حباب متناسب با ارزیابی فعلی شرکت اضافه میشود. اگرچه خواندن مقادیر دقیق به راحتی امکان پذیر نیست، اما تفاوتها به روشنی مشخص میشوند. بعد از گروه بندی حبابها بر اساس رنگ، بعد چهارم با مقادیر گسسته به آن افزوده میشود. شرکتهایی که دفتر مرکزی آنها در خارج از محدودهی سیلیکون ولی قرار دارد رنگ متمایزی دریافت میکنند. به طور کلی میتوان گفت که چهار بُعد شامل محور X و محورY و همچنین یک بعد شامل سایز دایره ها و یک ویژگی دیگر در غالب بُعد چهارم رنگ دایره ها میباشد. طبق نمودار زیر شرکت Uber بودجه استثنایی دریافت کرده است.
در نمودار زیر میزان فروش شرکت امازون از سال 2000 تا سال 2006 بر اساس حجم فروش نشان داده شده است. همانطور که مشاهده میکنید در سال 2002 بیشترین حجم معاملات را داشته و در سال 2003 بیشترین مبلغ فروش را در طی این سالها داشته است.
جمعبندی نمودار حبابی Bubble Chart
نمودار حبابی نوعی نمودار است که موارد یا مراحل آن در دایره هایی (به شکل حباب) گنجانده شده است. این نوع نمودار در تجزیه و تحلیل سیستمها برای بررسی جریان دادهها مورد استفاده قرار میگیرد. کاربرد اولیه نمودارهای حبابی تشریح ارتباطات بین مفاهیم یا بخشهای یک مجموعه بدون تاکید بر ارتباط ساختاری، ترتیبی یا روالی بین آنها میباشد.
همچنین می توانید هوش تجاری چیست را مطالعه کنید.
نویسنده: تیم پژوهش راهبرد
منابع
support.microsoft.com
dimins.com
دیدگاهتان را بنویسید