تحلیل پیشگویانه در هوش تجاری
مقدمه ای بر تحلیل پیشگویانه در هوش تجاری
هوش تجاری در واقع مجموعهای از ابزارها، تکنولوژیها و راهکارهایی است که برای جمعآوری، یکپارچهسازی و تحلیل دادههای خام یک شرکت مورد استفاده قرار میگیرند و منجر به دستیابی به اطلاعات سودمندی در مورد کسب و کارها میشوند. هدف استفاده از هوش تجاری، کمک به سازمانهای اجرایی، مدیران و سایر کارکنان در راستای تصمیمگیری بهتر و آگاهانهتر است.
شرکتها با بهرهگیری از هوش تجاری میتوانند هزینههای خود را کاهش دهند، فرصتهای جدید مربوط به کسب و کار خود را شناسایی کنند و همچنین نقاط ضعف خود را بیابند و مورد بررسی قرار دهند.
در حقیقت هوش تجاری به شما به عنوان یک مدیر کمک میکند، بفهمید که چه عواملی در موفقیت یا شکست پروژههایتان موثر است. پروژه های هوش تجاری که برای دستیابی به چنین اطلاعات و دانشی در بررسی شرایط یک کسب و کار انجام میشود،
دارای چندین جزء بسیار مهم است که شامل مباحثی چون آنالیز پیش بینی، هشدارها و اعلانها، گزارشگیری در هوش تجاری، گزارشات مالی، داشبوردهای هوش تجاری و جریان کار پروژه هوش تجاری است. در این مطلب به بررسی آنالیز پیش بینی در یک پروژه ی هوش تجاری میپردازیم.
آنالیز پیش بینی در یک پروژه ی هوش تجاری
تجزیه و تحلیل پیش بینی یا تحلیل پیشگویانه در هوش تجاری به یک مفهوم محبوب تبدیل شده. به طور فزاینده ای، ایده تجزیه و تحلیل پیش بینی (همچنین به عنوان تجزیه و تحلیل پیشرفته شناخته می شود) با هوش تجاری گره خورده است. در اقتصاد نوین، داده، سوخت و تجزیه و تحلیل، موتور آن است. بدین منظور که از کلان داده ها استفاده میشود و سپس بعد انتخاب داده های مورد استفاده این داده ها به مدلهای یادگیری ماشین و یادگیری عمیق تزریق میشود که روندها و الگوهای اصلی را در داده ها استخراج میکند.
حاصل این عملیات نتایج شگفت اوری در مورد تحلیل شرایط یک کسب و کار به همراه خواهد داشت. استفاده از یادگیری ماشین و هوش مصنوعی نحوه استفاده و به کارگیری ابزارهای تجزیه و تحلیل را به طور کلی متحول کرده و به نتایج بسیار عالی در این زمینه رسیده است. از طرفی امروزه تکنولوژیهای جدید مثل یادگیری عمیق نیز بوجود آمدهاند. این امر موجب شده است که مسائل با دقت خوبی حل و فصل شوند و این تکنیک ها برای پیش بینی آنچه در آینده اتفاق می افتد از داده های گذشته استفاده میکند.
تحلیل پیشگویانه در هوش تجاری > برای بسیاری از شرکتها، تجزیه و تحلیل پیش بینی امری جدید نیست. اما به طور افزایشی توسط صنایع مختلف برای بهبود عملیات روزمره تجاری و دستیابی به تمایز رقابتی مورد استفاده قرار میگیرد. در عمل، تجزیه و تحلیل پیش بینی میتواند انواع مختلفی داشته باشد. به عنوان مثال این سناریوها را در نظر بگیرید.
مشتریانی را شناسایی کنید که احتمالاً خدمات یا کالایی را کنار می گذارند. یک باشگاه ورزشی را در نظر بگیرید که یک مدل تحلیلی پیش بینی شده را پیاده سازی کرده است. این سیستم ممکن است تشخیص دهد که “آقای X” به احتمال زیاد عضویت خود را تمدید نمیکند و سپس سیستم مواردی را پیشنهاد میدهد که دفعه ی بعد که این شخص به باشگاه امد
این موارد را به او پیشنهاد بدهند یا در مورد تمدید عضویت با او صحبت کنند. در این مثال، تجزیه و تحلیلهای پیش بینی شده میتوانند در زمان واقعی برای رفع ریزش مشتری قبل از وقوع استفاده شوند. این یک مثال بسیار ساده و ملموس از استفاده از بحث انالیز پیش بینی است که در ابعاد بزرگتر میتواند در صنعت و تجارت به کار رود.
استفاده از اطلاعات حاصل از تجزیه و تحلیل های پیش بینی شده میتواند به شرکتها و برنامه های تجاری کمک کند تا اقداماتی را پیشنهاد دهند که میتوانند بر تغییرات عملیاتی تأثیر مثبت بگذارند. تحلیلگران میتوانند با استفاده از تجزیه و تحلیلهایی پیش بینی کنند که آیا تغییری به آنها کمک میکند؟ خطرات را کاهش دهند، عملیات را بهبود بخشند و یا درآمد خود را افزایش دهند.
تجزیه و تحلیل پیش بینی یک شکل پیشرفته از تحلیل توصیفی است. این تجزیه و تحلیل، داده های فعلی و داده های تاریخی را برای پیش بینی وقایع یا نتایج آتی استفاده میکند. امروزه آنچه فناوری تجزیه و تحلیل پیش بینی را پیش میبرد، یادگیری ماشین است.
یکی از زیرمجموعه های هوش مصنوعی، یادگیری ماشین است. روشی که از الگوریتمها و مدلهای پیچیده یادگیری متکی به الگوها و استنباطها برای انجام یک کار کمک میگیرد و نتایجی مانند تحلیل پیش بینی، بدون دستورالعملهای صریح را انجام میدهد. یادگیری ماشینی (و زیرمجموعه آن، یادگیری عمیق) براساس شبکه های عصبی در مغز انسان مدل میشود و از این رو میتوانند بر اساس مغز انسان با داشتن اطلاعاتی از گذشته و حال تجزیه و تحلیلی ارائه دهد که میتواند در برنامه ریزی برای آینده کسب وکار بسیار کار گشا باشد.
برای استفاده از تجزیه و تحلیل پیشبینی در هر پروژه شامل مراحلی است در ادامه به این موضوع اشاره میکنیم. ابتدا آنچه را که سازمان از یک سیستم تجزیه و تحلیل انتظار دارد که بر اساس داده های گذشته شناسایی شود را مشخص میکند. این موارد شامل این است که سازمان انتظار دارد که سیستم به چه سوالاتی پاسخ دهد.
برخی از تصمیمات مهم تجاری که با آگاهی کامل توسط سازمان گرفته خواهد شد کدام تصمیمات است. دانستن این موارد اولین قدم اساسی برای استفاده از تحلیل پیش بینی است. در مرحله بعد، آیا سازمان داده ای برای پاسخ به این سوالات دارد؟ آیا سیستم عملیاتی سازمان اطلاعات لازم را ضبط میکند؟ این اطلاعات چقدر قابل استفاده هستند؟ و مواردی از این دست اطلاعات که برای شروع کار لازم است.
واقعیت این است که تجزیه و تحلیل پیش بینی در همه جا وجود دارد و قبل از اینکه مجموعه های داده بزرگ به یک مفهوم منحصر به فرد تبدیل شوند، وجود داشته اند. چیزی به سادگی مشاهده این نکته که نوع خاصی از مصرف کننده به احتمال زیاد کالای خاصی را خریداری میکند،
شرکتها را وا میدارد تا با تلاشهای هدفمند تبلیغاتی، آن مصرف کننده را دنبال کنند و پیشنهاداتی به او ارائه دهند. پشتیبانگیری از این تصمیمات با حجم وسیعی از داده های بزرگ، فقط آنها را دقیقتر میکند. و با افزایش این حجم داده استخراج نتایج دیگر کار آسانی نیست و اینجاست که باید از الگوریتمهای یادگیری ماشین کمک گرفت و این الگوها و پیشبینی ها را استخراج کرد.
استفاده از اطلاعات حاصل از تجزیه و تحلیل های پیش بینی شده میتواند به شرکتها کمک کند و برنامه های تجاری، اقداماتی را پیشنهاد دهند که میتوانند بر تغییرات عملیاتی مثبت تأثیر بگذارند. تحلیلگران میتوانند با استفاده از تجزیه و تحلیل ها پیش بینی کنند که آیا این تغییر به صلاح سازمان است یا خیر به آنها کمک کند خطرات را کاهش دهند،
عملیات را بهبود بخشند و یا درآمد خود را افزایش دهند. در قلب خود، تحلیلهای پیش بینی کننده به این سوال پاسخ میدهندکه، ” براساس داده های فعلی من چه اتفاقی بیشتر احتمال دارد بیافتد، و برای تغییر این نتیجه چه کاری می توانم انجام دهم؟”
برای تجزیه و تحلیل دقیق و موثر پیش بینی، کارهای مقدماتی برای راه اندازی مدل انجام میشود. تحلیل صحیح و پیش بینی شده به افرادی نیاز دارد که بتواند اطلاعات سازمان را بررسی کنند؛ بتوانند داده ها را برای تجزیه و تحلیل آماده کنند، مدلهایی که بکار میرود را ساخته و تصحیح کنند و همچنین مدیریت پروژه برای پیش بینی نتایجی مثبت که به موفقیت کسب و کار کمک میکند جز وظایف این افراد است.
کاربردهایی از تجزیه و تحلیل پیشبینی در کسب و کار
در این قسمت به بررسی چند نمونه ساده از کاربرد تجزیه و تحلیل پیشبینی برای درک بهتر این مطلب میپردازیم. هنگام ساخت مدل تجزیه و تحلیل پیش بینی، باید با آموزش سیستم برای یادگیری از داده ها شروع کرد، سیستم ابتدا داده های انتخابی را یاد میگیرد، الگوها و روندها را استخراج میکند تا بتواند بر اساس آن نتایج را پیش بینی کند.
به عنوان مثال، مدل شما ممکن است به داده های تاریخی مانند عملکرد کلیک نگاه کند. با ایجاد کنترل ها و الگوریتمهای مناسب، می توانید سیستم خود را آموزش دهید تا ببیند چند نفر که روی یک لینک خاص کلیک کردهاند یک محصول خاص را خریداری کردهاند و این داده ها را با پیش بینی اقدامات آینده مشتری مرتبط میکنید. در نهایت مدل تحلیلی پیش بینی شده شما باید بتواند الگوها و / یا روندهای مربوط به مشتریان و رفتارهای آنها را شناسایی کند.
و در آینده به مشتری پیشنهاداتی بدهید که نیاز مشتری باشد، عمل خرید انجام شود و در نهایت باعث فروش و افزایش سود شود و نکته مهم دیگر این است که زمانی که مشتری با پیشنهاداتی که نیاز و علاقه ی شخصی اوست مواجه شود این امر در ابتدا باعث ایجاد حس اعتماد به سیستم مورد استفاده میشود و مشتری احساس میکند از طرف سیستم به خوبی درک شده است و در نهایت مشتری به سازمان وفادار خواهد ماند. و یکی از مسائل مهم که سیستم باید برای آن اهمیت بالایی قائل باشد تبدیل کردن مشتری عادی به یک مشتری وفادار است.
تجزیه و تحلیل پیش بینی و سایر فناوریهای مبتنی بر داده میتوانند ضمن شناسایی بهترین استعداد ممکن و مهمتر از همه با ایجاد یک تناسب مستحکم، به ساده سازی روند استخدام کمک کنند. تجزیه و تحلیل پیش بینی، داده های تاریخی را تجزیه میکند تا نتایج آینده را پیش بینی کند.
با استفاده از تجزیه و تحلیلهای پیش بینی شده، یک کارفرما تحلیل عمیقتری از دلایل احتمالی گردش کار کارکنان دارد. این آنالیز مدیران را قادر میسازد تا به سرعت برنامه ها، سیاستها و شرایط محیط کار را که ممکن است باعث ایجاد مانع در روند کاری کارکنان شود، را بیابد و به سرعت در پی رفع ایرادات برآید.
در حقیقت، تحقیقات نشان میدهد که استخدام فرد مناسب با در نظر گرفتن مهارت، فرهنگ، کارایی و گزینه های مهم دیگر که به استخدام شرکت و یا سازمان در میآید باعث ایجاد همکاری طولانی مدت و عملکرد مناسبتری خواهد شد. به عنوان مثال، داده های مربوط به عملکرد کارمندان و مهارتهای این افراد میتواند ورودی مدلهای یادگیری ماشین باشد و سپس میتواند پتانسیل رشد اعضای نیروی کار را پیش بینی کنند.
این مدل میتواند افرادی را پیشنهاد کند که کارایی بهتر و همکاری طولانیتری با سازمان داشته باشد. در حقیقت پذیرش زیرکانه میتواند نیازهای سازمان و نیازهای فردی کارمندان را برآورده سازد، که منجر به فرهنگ اعتماد و شفافیت میشود، و در نهایت باعث حفظ بیشتر کارکنان می شود. و در مواردی میتوان عملکرد کارکنان سازمان را بررسی کرد و به موجب آن اگر افرادی نیازمند آموزش ویژه، راهنمایی، مربیگری و غیره باشند را برای دستیابی به اهداف حمایت کرد.
با هدف جذب مشتری و افزایش فروش برای مشتریانی که به احتمال زیاد خرید میکنند، کمپینهای بازاریابی پیامهایی ارسال میکنند. اگر تجارت شما فقط X تومان بودجه برای یك فعالیت بازاریابی داشته باشد و شما سه میلیون مشتری داشته باشید، و هدف این است که برای مشتریان خود کوپنهایی حاوی تخفیف ارائه کنید بدیهی است كه نمیتوانید به هر مشتری 10 درصد تخفیف بدهید؛
با استفاده از تجزیه و تحلیل پیش بینی و هوش تجاری میتواند به پیش بینی مشتریانی که بالاترین احتمال خرید محصول شما را دارند کمک کند، سپس کوپن را فقط برای آن دسته از افراد ارسال میکنید. در این صورت جامعه هدف کوچکتر شده، احتمال خرید بیشتر میشود و با برنامه ریزی مناسب خدمات مشتری را بهبود میبخشید.
کسب و کارها میتوانند با استفاده از تجزیه و تحلیل پیشرفته و هوش تجاری بهتر تقاضا را پیش بینی کنند. به عنوان مثال، یک هتل زنجیره ای را در نظر بگیرید که میخواهد پیش بینی کند آخر هفته چه تعداد مشتری در یک مکان خاص اقامت میکنند تا بتوانند از داشتن کارکنان و منابع کافی برای تأمین تقاضای مشتریان به طور دقیقتری اطلاع داشته باشد بنابراین با بررسی دقیق اطلاعاتی مانند مناسبتهای پیش رو، شرایط اجتماعی و فرهنگی، آب و هوا و… توسط تکنیکهای تجزیه و تحلیل هوش تجاری میتواند اطلاعات دقیق و درستی بدست آورد که منجر به برنامه ریزی با خطای کمتری خواهد شد.
جمع بندی تحلیل پیشگویانه در هوش تجاری
اهمیت داده در تصمیم گیری بر اساس ثبات و رشد مداوم آنها است. دادهها باعث میشوند که سازمانها فرصتهای جدیدی بسازند، درامد بیشتری داشته باشند، روندها را پیشبینی کنند، عملکردهای کنونی را بهینه کنند و بینشهای قابل عمل تولید کنند. در این صورت است که شما شاهد رشد روزافزون سازمان خود خواهید بود و سازمان شما قابلیت تطبیق با هر شرایطی را دارد. در عصر دیجیتال دادهها مدام در حال تولید و افزایش هستند، بنابراین برای حرکت در این مسیر میبایست از دادهها استفاده کرده و تصمیمگیریهایی بزرگ و قدرتمند بر مبنای دادهها انجام داد. از بینشها و پیش بینیها برای عمل به این تصمیمات استفاده کرد.
تجزیه و تحلیل پیش بینی فقط در صورت استفاده از آن مفید است. این بینشهای پیش بینی شده را می توان در برنامه های کاری سازمان جاسازی کرد تا همه افراد سازمان از آن استفاده کنند. تجزیه و تحلیل پیش بینی چالشهای خود را دارد اما میتواند منجر به نتایج ارزشمندی در تجارت شود، از جمله جلب مشتری قبل از ریزش، بهینه سازی بودجه کسب و کار و تأمین تقاضای مشتری و این جادو نیست، اما می تواند توپ بلوری سازمان شما باشد و مسیر رسیدن به موفقیت را برای سازمان شما هموارتر کند.
نویسنده: تیم پژوهش راهبرد
منابع
1-www.izenda.com
2-www.predictiveanalyticstoday.com
.
دیدگاهتان را بنویسید