هوش تجاری

در دپارتمان هوش تجاری راهبرد، خدمات زیر ارائه می شود:

مقدمه ای بر هوش تجاری BI ( Business intelligence )

فضای حاکم بر دنیای کسب و کار به طور مداوم در حال تغییر است، و دائماً پیچیده ­تر می­شود. سازمان ها، چه خصوصی و چه دولتی، تحت فشارهایی قرار دارند که آنها را مجبور می­کند به سرعت به شرایط حاکم واکنش نشان دهند و از نظر عملکرد نوآور باشند. چنین فعالیت­هایی نیاز به چابکی سازمان­ها و اتخاذ تصمیمات استراتژیک یا راهبردی ، تاکتیکی و عملیاتی مکرر و سریع دارند که برخی از آنها بسیار پیچیده هستند. اتخاذ چنین تصمیماتی ممکن است به مقدار قابل توجهی از داده ­ها، اطلاعات و دانش مربوطه نیاز داشته باشد. پردازش این موارد، در چارچوب تصمیمات لازم، باید به سرعت، به طور مرتب در زمان واقعی انجام شود و معمولاً به پشتیبانی نرم­ افزارهای مشاور نیاز دارد. پس به سراغ هوش تجاری BI خواهیم رفت.

هوش تجاری چیست؟

هوش تجاری چیست؟ مجموعه­ ای از فناوری­ ها و فرآیندهایی است که به افراد در تمام سطوح سازمان، اجازه دسترسی و تحلیل داده و در نهایت تصمیم گیری­ های دقیق را می­دهد.
هوش تجاری BI فرآیند تبدیل داده ­های خام به اطلاعات تجاری و مدیریتی است که به تصمیم گیرندگان سازمان کمک می­کند که تصمیمات خود را سریعتر و بهتر اتخاذ کرده و براساس اطلاعات صحیح عمل نمایند. در نهایت بتوانند بهترین راهبرد کسب و کار را اتخاذ نمایند.

کاربرد هوش تجاری

کاربرد هوش تجاری: هوش تجاری نه به عنوان یک ابزار و یک محصول و یا حتی یک سیستم، بلکه به عنوان یک رویکرد جدید در معماری سازمانی براساس سرعت در تحلیل اطلاعات به منظور اتخاذ تصمیمات دقیق در حداقل زمان ممکن مطرح شده است.

هدف هوش تجاری

هدف اصلی هوش تجاری این است که دسترسی تعاملی به داده ها را فراهم کند، امکان دستکاری داده­ ها را هم ایجاد کند و به مدیران و تحلیل­گران تجارت امکان انجام تجزیه و تحلیل­های مناسب را بدهد. با تجزیه و تحلیل داده ­ها، موقعیت­ ها و عملکردهای تاریخی و فعلی، تصمیم گیرندگان بینش ­های ارزشمندی را کسب می­کنند که آنها را قادر می­سازد تا با آگاهی و اطلاعات بهتر تصمیم بگیرند. روند هوش تجاری بر مبنای تبدیل داده­ ها به اطلاعات، سپس به تصمیمات و در نهایت به اقدامات است.

مزایای هوش تجاری

مزایای هوش تجاری: هوش تجاری مزایای مختلفی را در یک سازمان ایجاد می­کند؛ به عنوان مثال، هوش تجاری به مدیران این امکان را می­دهد تا به طور مداوم بر عملکرد کسب و کار نظارت داشته باشند تا در صورت بروز مشکلات یا فرصت­ها بتوانند به سرعت تصمیمات لازم را بگیرند. تجزیه و تحلیل داده­ های مشتری به کارایی بازاریابی، فروش و خدمات مشتری کمک می­کند؛ کاستی­ های زنجیره­ی تأمین، تولید و توزیع را می­توان قبل از اینکه خسارت مالی وارد کنند، شناسایی کند.

مدیران منابع انسانی بهتر می­توانند بهره ­وری کارکنان، هزینه­ های نیروی کار و سایر داده­ های مربوط به نیروی کار را کنترل کنند. همچنین می توانند در این راستا از سامانه ارزیابی عملکرد کارکنان در حوزه هوش تجاری استفاده کنند.

 

جمع ­بندی راهبرد هوش تجاری

هدف از هوش تجاری تفسیر آسان حجم زیادی از داده ها با استفاده از مجموعه­ ای از ابزارها می­باشد. شناسایی فرصت­های جدید و اجرای موثر یک استراتژی با بینشی عمیق، می­تواند مزیت ­های رقابتی جدید و توسعه پایدار را برای سازمان­ ها به ارمغان آورد. به طور کلی، نقش هوش تجاری بهبود عملکردهای تجاری سازمان از طریق استفاده از داده­ های مربوطه است.

سازمان­ هوش تجاری که به طور موثر از ابزارها و تکنیک­ های هوش تجاری استفاده می­کنند، می­توانند داده­ های جمع ­آوری شده خود را به بینش ارزشمندی درباره روندها و استراتژی­های تجاری خود تبدیل کنند. سپس می­توان از چنین بینشی برای تصمیم­ گیری بهتر در زمینه تجارت استفاده کرد که باعث افزایش بهره­ وری و درآمد می­ شود و منجر به تسریع رشد تجارت و سود بیشتر خواهد شد.