در دپارتمان هوش مصنوعی راهبرد، خدمات زیر ارائه می شود:
- با به کارگیری الگوریتم های هوش مصنوعی سعی در تسهیل فرآیندها و وظایف کسب و کارها داریم.
مقدمه ای بر هوش مصنوعی AI ( Artificial Intelligence )
هوش مصنوعی (AI) به عنوان شاخهای از علوم کامپیوتر است که به شبیه سازی هوش انسان در ماشین هایی گفته میشود که برنامه ریزی شده اند. مانند انسان فکر کنند و اقدامات آنها را تقلید کنند؛ این هدف گاه ممکن است با استفاده از الگوریتمهای ساده و الگوهای از پیش تعیین شده محقق شود، ولی گاهی هم نیاز به الگوریتمهای فوقالعاده پیچیده دارد. این اصطلاح همچنین ممکن است در مورد هر ماشینی که از ویژگیهای مرتبط با ذهن انسان مانند یادگیری و حل مسئله برخوردار است، استفاده شود. ویژگی ایده آل هوش مصنوعی توانایی آن در منطقی سازی و انجام اقداماتی است که بیشترین شانس را برای دستیابی به یک هدف خاص دارند.
یکی از زیر مجموعه های هوش مصنوعی، یادگیری ماشین است، که به این مفهوم اشاره دارد که برنامه های رایانه ای میتوانند بطور خودکار از داده های جدید بیاموزند و با آنها سازگار شوند بدون اینکه توسط انسان به آنها کمک شود. یکی از مهمترین تکنیکهای هوش مصنوعی، تکنیکهای یادگیری عمیق است که این یادگیری خودکار از طریق جذب مقدار زیادی از داده های بدون ساختار مانند متن، عکس یا فیلم توانایی هوشمندی را امکان پذیر میکند.
هوش مصنوعی چیست به زبان ساده
هوش مصنوعی چیست به زبان ساده ؟ هوش مصنوعی به هوشمند شدن ماشینها اشاره دارد و از اهداف هوش مصنوعی تقلید از فعالیت شناختی انسان مانند یادگیری، استدلال و ادراک است. این هوشمندی بر گرفته از مغز انسان است و در مقایسه با تواناییهای مغز انسان و دیگر موجودات بررسی میشود. به طور کلی میتوان هوشمندی ماشین را به این گونه تعریف کرد که ماشین هوشمند در ارتباط با محیط اطراف، محیط را درک کند و بتواند بهترین تصمیم را برای رسیدن به یک هدف خاص بگیرد و اقدامی را انجام دهد. هوش مصنوعی در واقع یک سیستم کامپیوتری است که دارای توانایی انجام وظایف و عملیاتی است که در حالت معمولی نیاز به هوش انسانی دارند، بسیاری از سیستمهای هوش مصنوعی با اتکا به یادگیری ماشین است که قدرت پیدا میکنند.
دو نفر از محققین پیشگامان علم هوش مصنوعی به نام راسل و نورویگ هوش مصنوعی را به اینگونه تعریف میکنند:” سیستمی داری هوش است که محیط اطراف خود را درک کند و متناسب با ان اقداماتی انجام دهد این دو شخص به چهار رویکرد در حوزه هوشمندسازی ماشین اشاره کردند که عبارتند از:
1-تفکر انسانی
2-تفکر منطقی
3-اقدام انسانی
4- اقدام منطقی
که این رویکردها بر منطق و استدلال و اقدام متمرکز است و بیشتر تاکید بر روی تفکر منطقی و اقدام منطقی در هوشمندسازی ماشینها است که منجر به نتایج بهتر و دقیقتری میشود. و در حال حاضر تفاوت انسان و ماشین هوشمند در حوزه ی تجربه و احساس است که گاها این دو امر موجب جلوگیری از رفتار و تفکر منطقی در انسان میشود که باعث ایجاد مشکلاتی در زندگی برای انسان میشود که با همراهی دستیارهای هوشمند میتوان از خطاهای ناخواسته ی انسانی جلوگیری کرد.
هوش مصنوعی حوزه ی بسیار گسترده ای است که زیرمجموعه های زیادی دارد یکی از مهمترین زیرمجموعه های هوش مصنوعی مبحث یادگیری ماشین است که شامل الگوریتم های بسیار زیادی میباشد که این الگوریتمها شامل شبکه های عصبی، الگوریتم های خوشه بندی، الگوریتهای طبقه بندی، ماشین بردار پشتیبان، رگرسیون و… میباشد. یکی از تکنیکهای مهم در این حوزه یادگیری عمیق است که بدون کمک انسان و داده زیاد میتوان توانایی هوشمندی را برای یک ماشین ایجاد کند.
کاربرد هوش مصنوعی
کاربرد هوش مصنوعی : در ادامه مطلب به بررسی یک نمونه ساده از چگونگی روال یادگیری یک ماشین میپردازیم که به ماشین توانایی هوشمندی را میدهد. ابتدا دسته ای از داده را که میتواند از هر نوع داده ای باشد را به ماشین (هر سیستم کامپیوتری که توانایی یادگیری داشته باشد) میدهیم و سپس ماشین با اعمال الگوریتم های یادگیری ماشین به شناسایی داده ها میپردازد و سپس پس از انجام پروسه ی یادگیری میتواند شی مورد نظر را تشخیص دهد.
در شکل زیر چند نمونه سیب به سیستم شناسایی داده میشود و سپس در نهایت سیستم شی را شناسایی کرده و از این پس هر شی با ویژگیهایی که ماشین برای سیب تشخیص داده را به عنوان سیب میشناسد.
مثال بالا نمونه ی ساده شدهای از تواناییهای هوش مصنوعی است هوش مصنوعی کاربردهای بسیار پیچیده و خارج از توان انسان دارد.
تاریخچه ی هوش مصنوعی
هوش مصنوعی از دوران باستان، در داستانها و شایعات موجودات مصنوعی که توسط صنعتگران چیره دست، دارای هوش یا شعور بودند، آغاز شد. بذر هوش مصنوعی مدرن توسط فیلسوفان کلاسیک کاشته شد که تلاش کردند روند تفکر انسان را به عنوان دستکاری مکانیکی نمادها توصیف کنند. این کار با اختراع رایانه دیجیتال قابل برنامه ریزی در دهه 1940 به اوج خود رسید، ماشینی مبتنی بر ذات انتزاعی استدلال ریاضی، این دستگاه و ایده های موجود در آن ، تعداد انگشت شماری از دانشمندان را بر آن داشت تا بحث جدی درباره امکان ساخت مغز الکترونیکی را آغاز کنند. زمینه تحقیقات هوش مصنوعی در کارگاهی در دانشگاه کالج دارتموث در تابستان 1956 برگزار شد. افرادی که در این مباحث شرکت میکردند رهبران پیشتاز هوش مصنوعی بودند؛ در سال 1973 انتقادت سنگین به روند مطالعات هوش مصنوعی وارد شد و بعد از ان پروژه های مربوط به هوش مصنوعی متوقف شد و به سالهای بعد از ان زمستان هوش مصنوعی گفته میشود؛ بعد از هفت سال مجددا تحقیقات هوش مصنوعی دوباره از سر گرفته میشود. سرمایه گذاری در حوزه ی هوش مصنوعی تا قبل از قرن 21 با افت و خیزهای شدید روبه رو بوده است. سرمایه گذاری و علاقه به هوش مصنوعی در دهه های اول قرن بیست و یکم رونق گرفت، زیرا به دلیل روشهای جدید، استفاده از سخت افزار قدرتمند کامپیوتر و مجموعه داده های عظیم، یادگیری ماشین با موفقیت در بسیاری از مشکلات دانشگاه و صنعت ظاهر شد. در سالهای اخیر شاهد حضور پررنگ هوش مصنوعی در زندگی روزمره هستیم و به قطع زندگی بدون هوش مصنوعی بسیار سخت خواهد شده. در شکل زیر تاریچه مختصری از هوش مصنوعی را به صورت مصور میبیند.
کاربردهای هوش مصنوعی
هوش مصنوعی در زندگی روزمره انسان بسیار پرکاربرد است. در ادامه به بیان چند نمونه از مهمترین کاربردهای هوش مصنوعی میپردازیم. هوش مصنوعی در زمینه بازار سهام و پیشبینی روند قیمت سهام و سیستمهای پیشنهاد دهی به افراد بسیار پرکاربرد است و میتواند نقش مشاور مالی را ایفا کند و همچنین در بانکداری برای تشخیص تقلب و موارد مربوط به کلاهبرداری و پولشویی کاربرد دارد. هوش مصنوعی در زمینه ی آموزش امروز بسیار مورد توجه قرار گرفته و یکی از نکات مثبت اموزش انلاین، برگزاری کلاسهای تعاملی، نمره دهی انلاین و تشخیص سرقت ادبی میباشد.
یکی از مهم ترین پیشرفتهای امروز استفاده از خودروهای خودران میباشد که برای رفع بسیاری از نیازهای افراد میتواند مفید باشد. خردهفروشی و هوش مصنوعی دو جز جدانشدنی علم مارکتینگ است؛ تحلیل بستههای پرخرید کاربران و ارائه پیشنهادهای تخفیف بر اساس نیازهای هر کاربر، چینش هوشمند اقلام در فروشگاهها و حتی چینش هوشمند محتویات سایت فروشگاههای اینترنتی، پیشبینی میزان فروش و انبارداری هوشمند یکی از مزایای استفاده از هوش مصنوعی است. و کاربردهای بیشمار هوش مصنوعی در صنعت، کشاورزی، حوزه درمان، مخابرات و ارتباطات، سرگرمی، حمل و نقل و … میباشد.
جمع بندی هوش مصنوعی
هوش مصنوعی به طور مداوم در حال پیشرفت است تا از صنایع مختلف بهره مند شود. ماشینها با استفاده از رویکرد میان رشته ای مبتنی بر ریاضیات، علوم کامپیوتر، زبانشناسی، روانشناسی و موارد دیگر به یکدیگر متصل میشوند. هدف گسترده و چشم انداز هوش مصنوعی به قدری شگفت انگیز است که همه ی جوانب زندگی انسان را در بر گرفته است و این خود میتواند نشان آینده ای روشن باشد.
منابع
livescience.com
sitn.hms.harvard.edu